Moj internet dnevnik
svaštara
Blog - studeni 2007
petak, studeni 2, 2007
... hladne suncem obasjane, izdvajm vam po koji receptić.
   Vidim da ste se svi kao i ja podsjetili svojih naj ljepših dana u djetinjstvu. Znam bilo je i onih ružnih kada su radile povijuše.
   Bilo je i onih dana sjećanja kao jučer na dan Svih Svetih ili danas na Dušni dan, kada smo pustili suze po pregrštima cvijeća i rukohvatima svijeća. Utonuli  bi u ta divna sjećanja na sve naše koji su otišli. Otišli da bi se preispitali, kao je sinoć rekao svećenik, a zatim da zajedno utonemo u tu besmrtnost. 
    Bilo je dana...
    Tada bismo se vratili toplom domu, sa sjećanjima... Ali život ide dalje, s njim radosti i žalosti. I tako, s tom ne običnom toplinom u srcima idomu, vraćali smo se svakodnevnim poslovima. 
   Kuhali smo vino da bi se malo zagrijali, po koju rakijicu, za starije. Nas mališane bi razveselili kesteni, topli čaj, a malo bi nam sipnuli i ruma, onako od šale da se osjećamo veliki, da vidimo da tuga nije vječna.  
    Pa naravno tu je i taj nezaobilazni KRUH iz bakine pećnice.
   Evo vam receptić, ako ste se vratili promrzli, a tako bi vam dobro došlo nešto da vas ugrije.
  
 OBIČNI SELJAČKI KRUH

1kg brašna (malo crnoga, malo integralnoga 1/3)
1kvasac
malo soli
prstohvat šećera
malo ulja
Zamjesi, neka uskisne i ispeci. ( sigurno znadete da se peče u tepsiji, oliti protvanu ili kako već).

Za nestrljive i promrzle

Može 1/2kg brašna i svi ostali sastojci, ne treba uskisnuti.   Zagrijte masti u tavi i pecite uštipke ili razvaljajte i ispecite kolutiće koje možete namazati pekmezom i jeti slatko.

U OSNOVNI recept možete dodati maslaca oko 50g, više šećera, sjemenke ili mirođije i dobit će te jednu ugodnu jestivu priču. Kako bi to rekli naši kuharski znalci.

Pa dragi moji dobar vam tek i ugodan dan!
  
remmy @ 11:03 |Komentiraj | Komentari: 31 | Prikaži komentare