Moj internet dnevnik
svaštara
Blog - veljača 2008
utorak, veljača 19, 2008
           
                                                                                              

  Tom bi se naslovu nekada nasmijala i samo odmahnula rukom. Danas to ne činim, jer tragam za većim i drugačijim mogućnostima da dođem do svoga cilja. Nekada mi to nije niti bilo moguće na taj način razmišljti nije bilo neta, dostupnosti tolikih informacija.
  Biblija je prva najveća knjiga, knjiga koja nas je vodila kroz prošlost i uvodila u sadašnjos. Nju sam mogla slijediti samo u jednom pravcu, često ne razumnom pisanju za moje vrijeme kroz koje putujem. Naprimjer,  pojam  prinošenja žrtava, u meni je izazivao zakvu jezu da nisam mogla shvatiti o čemu se to radi, jer su ti detalji pisani tako jednim teškim načinom, ili opisivanje postanka, zatim 'Noine arke' bilo je preteško, jednostavno ne prilagodljivo. 
   Trudila sam se shvatiti bit postojanja, nastajanja, i pitala se kako netko može čitati Bibiju i biti loš čovjek, kako može cijeli život slušate sve te riječi i činiti loša djela. Pomalo shvaćam sve to dobro i zlo, čitajući raznu literaturu duhovnu i onu na ,rubu znanosti' dođoh do spoznaja da je teško običnom čovjeku shvatiti sve te tako napisane teme.
   Kako sam shvatila ja, tako su to shvatili i ljudi puno prije mene, ali kako već rekoh do tih stvari iz razno raznih razloga, nisam uspjela doći. Jedno od nama bližih dohvatu je Da Vinčijev kod. Ta je knjiga izazvala toliko polemika, trebalo ju je samo bolje narodu pojasniti, ipak je učinila svoje i rekla da ima stvari koje su tu pored nas već stoljećima samo ih ne vidimo , jer nismo razumjeli što nam se govori. Ne znam kome je u cilju da hodamo po mraku.
  Tajna, druga knjiga, rekla bih narodna, dođe još bliže nam ispričati što je tu oko nas. Što je Bog, što je svemir, znadem, a ne znam, a htjela bih znati, ne samo znati, već se tim i koristiti na pravilan način. Obično se kaže ne moraš vidjeti Boga pa da vjeruješ, ja nisam od tih, a kako stvari stoje niti mnogi od Vas. Upravo 'Tajna' nas vodi da vidimo i spoznamo sve ono što nas vodi ili određuje.
    Knijga kaže da su samo veliki znali tajnu, jedni od njih su: Edison, Betoven, Da Vinči, Tesla i drugi, znajući po nešto o njima shvatila sam kroz koje su životne kalvarije prolazili, ne shvaćeni, odbačeni, ali bili su uporni i znali su što hoće, slijedili su svoju tajnu sljubljeni sa svemirom, nadahnuti sa Biblijom došli su do svoga cilja.
     Tako i ja uzeh svoje kamenčiće, ispisah želje, nalijepih sličice cilja, oboružah se znanjem tih velikih knjiga, krenuh u tu prekrasnu avanturu do ispunjenja snova. Pridružite mi se, od dobroga nikome se  nije ništa loše dogodilo, jer bolje je biti pijan nego star... Bolje je biti sretan već tužan, i biti je bolje već ne biti...     

                                                             
                                                                                    

                                                                                      
remmy @ 12:48 |Komentiraj | Komentari: 36 | Prikaži komentare
utorak, veljača 12, 2008
                                                 


  Puno je pitanja kada se spominje povijest. To vrijedi i za sv. Valentina. Da li je svetac ili zločinac, lovac ili nešto treće.
   Valentin, Nimrod, Kupid,  Luperkus,Sanktus, Saturn ili Baal (bog sunca). Sva ta imena su imala svoja značenja, a po njima se određivao on.  
    Valentin bi bilo naziv za snagu, jakost, Nimrod je značio srce, Sanktus je označavao sveti, koje je ujedno bilo i titula za Boga junaka. 
   Saturn je označavao njegovu skrivenost, naime, sakrio se od svoijh progonitelj u okolini Rima. 
    Kupid je želja, po majci koja se jako obradovala njegovom rođenju i zaželjela ga. 
    Luperkus, lovac na vukove, po kome se počinje i slaviti sv. Valentin. 
   Dan ljubavi, Luperkus, Valentinovo...
Nekada se slavio samo kod Rimljana, jer je na tom području boravio. Slavio se 14 na 15 veljče, jer su se tada dani računali po zalasku sunca. Smatra se da je rođen 6 sječnja, tako s pomakom sunčanog solsticija pomiče se slavlje na 25 prosinca. Po tadašnjim običajima majka i  muško dijetedjete
su imali ritual pročišćenja na četrdeseti dan nakon rođendana Boga Baala. Navodno je i majka Nimroda pročistila toga dana. Toga dana su se donosili remeni od žrtvovanih životinja po nazivu februali veljača. Po vjerovanju se od tada počinje slaviti dan sv.Valentina.
   Zločincem je postao kod nekih, zato, što je na upit što su Bogovi, rekaoda su demoni. Tako daje smaknut  na flamanskoj cesti.
   Sv. Valent , po Danijelu, je bio ljubimac žena.

                                                 
   
  Srce Za Valentinovo je postalo kao simbol, zato što je bio omiljen među ženama, i kao  Nimrod junak,  lovac na vukove, tako da su slali poruke u obliku srca u spomen na njega.
     Po  mcu.                                                                                 
                                                          

        Puno sreće i pregršt ljubavi neka vam se ostvari! 
   
remmy @ 15:06 |Komentiraj | Komentari: 29 | Prikaži komentare
utorak, veljača 5, 2008


Sissi          pogledaj  video
                                   
  Teško je reći da li je ovo san ili java, jer i njezin život je bio takav. Proteklo je već oko stodeset godina od njezine smrti, ali njezin duh i dalje živi.
 Već tada je bila žena slobodnoga duha, pazila je na modu, držala dijetu. U muzeu se mogu vidjeti i sprave za vježbanje, a po čuvenju su kolutovi pričvršćeni na vratima, s kojima je sablažnjivala tadašnje dvorske stanare. 
  Pričalo se i da boluje od bulimije, kao i njezini stavovi, u tjesnu vezu se stavljjaju sa princezom Dijanom. 
  Obožavana carica i kraljica Sissi nakon prekrasne idilčne ljubavi, koje se događaju samo u romanima, doživljava i svoju tešku tragediju. Umire joj sin jedinac Rudolf, budući prestolonasljednik. 
  Crna haljina njezinoga tugovanja za njim i danas stoji čuvana pod posebnom pažnjom, u uvjetima vrijednim divljenja, kao i atmosferi koja naprosto ledi krv u žilama od divljenja i mističnosti, od osjećaja toga vremena.

                                                             
   Tako mlađahna neshvaćena, ne zaštićena i od supruga, koji se nije mogao suprostaviti kraljici majci,  shrvana svojom boli i tugom. Kreće u svoje nove 'avanture', traženja sebe i smisla života.   Osim bjega u dvorac Schonbrunn, vilu u Badischlu, Aschilena na Krfu, ljetne rezidencije Godolo, ipak se vraća na nagovor svoga oca u Austriju. 18 kolovoza1862g. dolazi na mužev rođendan, sa svojih dvadeset i četiri godine Sissi pokazuje svoju zrelost i odvažnost.     Ponovno se zaljubljuju, i rodi im se kći Marija valerija. 
  
1868g krunidba kralja, dio stola s toga događaja koji je bio po priči oko 30m. dužine.
                                                    

Plesna dvorana u Schonbrunnu  Češljajući svoju dugu kosu, trajalo je i po dva sata, prepuštala se mislima o svojoj nikada ne prežaljenoj Bavarskoj i svojom slobodom.


 
remmy @ 14:31 |Komentiraj | Komentari: 31 | Prikaži komentare