Moj internet dnevnik
svaštara
Blog
nedjelja, veljača 8, 2009
 
 Kako sam radoznalija nego li pametnija, prisustvovala sam ovome događaju za koji se i dans kajem i na neki način tražim oprost, kako za sebe tako i za sve kućne ljubimce. Sada znadete da nemam kućnoga ljubimca, kao što to niti sama nisam, niti bih željela biti. 
 Sada ne želim reći da sam gez grijeha, jer kamen bi mi i te kako razbio glavu. Volim cvijeće i sa njim sam ukrasila svoj prostor i ako znam da mu tu nije mjesto, već na nekom proplanku ili zemlji podrijetla iz koje je isčupano i otrgnuto. 
 Ovo je moje mišljenje, svi mi volimo na svoj način.
 Vraćam se na ove divne životinje, za koje kažu da su najinteligentnije.
              

  Dupini su socijalne životinje koje žive u grupama.   Okupljaju se na mjestima s obiljem hrane u privremene skupine. Jedinke se međusobno sporazumijevaju cijelim nizom različitih zvukova koji zvuče poput kliktanja, zvižduka, gakanja i drugačije, a služe se i tjelesnim kontaktom kao sredstvom sporazumijevanja. 
 Tonovima visoke frekvencije  istražuju i upoznaju okolinu uz pomoć eholokacijskog mehanizma. Britanski znanstvenici su nedavno utvrdili, da se dupini međusobno nazivaju "imenima". Svaka jedinka ima drugačiji zviždavi zvuk kao ime i zadržava ga do u duboku starost. wikipedija.
    
Po svjedočanstvima spasili su mnoge živote u dubinama. O tome bi više mogli ispričati ljudi sa mora, i ako se ribari ponekakda naljute na njihovu zaigranost.
 Jedna od njih je i ova:
Novozelandski spasitelj Rob Howes, njegova kći Nicky i dvije prijateljice plivali su u oceanu. Iznenada je plivače okružila obitelj dobrih dupina. “Dupini su se razljutili”, rekao je Howes. Repovima su udarali po vodi. Tada je Howes uočio veliku nevolju samo 1,8 metara dalje – tri metra dugog psa ljudoždera. Kako su bili predaleko od obale da plivajući pobjegnu grabežljivcu ako napadne, Howes je strahovao za živote djevojaka i vlastiti život. Zahvalan, shvatio je da ih dupini svojim ponašanjem štite. Skupina je ostala uz plivače 40 minuta, sve dok nije bilo sigurno da je opasnost prošla te da plivači mogu stići do obale. 
                  
Poznato je koliko je smanjen njihov broj. S toga  je pokrovitelj Godine dupina  Princ Albert II od Monaka, s obzirom da Monako tradicionalno pruža potporu istraživanjima mora, osobito Sredozemlja.
                         

remmy @ 19:47 |Komentiraj | Komentari: 33 | Prikaži komentare